Terveelliset lesesämpylät

Olen ollut arka leipomaan hiivataikinaleivonnaisia. Aikaansaannokseni ovat olleet yleensä joko tiiliskivimäisiä tai kumisia. Nyt äitiyslomalla olen ottanut härkää sarvista ja opetellut satavarman tavan saada aikaan maukkaita ja kuohkeita sämpylöitä. Muutama pikkuniksi täytyy vain pitää mielessä. Hiivan herättäminen lämpimän veden ja hunajan seoksessa, sekä löysähkö taikina takaavat kuohkean lopputuloksen ja onnistumisen joka kerta.

2015-02-05 12.28.58

Leivän leipominen itse säästää rahaa ja takaa terveellisen lopputuloksen. Tiedät tasan tarkkaan mitä kaikkea taikinassa on. Viimeaikoina on ollut kohua tuotepakkausten erilaisista valheellisista tuotelupauksista. Itsetehty leseleipä on varmasti terveellisempää, kuin kaupan tuotteet. Tässä reseptissä leseiden määrää ei ole säästelty ja päälle on siroteltu vielä siemenseosta, joka lisää kuidun ja terveellisten rasvojen määrää.

2015-02-05 12.31.00

 

Sämpylöiden muotoilussa kannattaa käyttää leikkisyyttä. Tällä kertaa osa taikinasta lusikoitiin silikonisiin muffinivuokiin. Taikinalla voi täyttää myös keraamisia annosvuokia. Taikina sopii myös pataleipään. Silloin paostoaikaa kannattaa pidentää reilusti ja uunin lämpötilaa laskea 200 asteeseen.

2015-02-05 12.32.43

Lesesämpylät

By 5.2.2015

Taikinan voi helposti kaksinkertaistaa isommalle porukalle leivottaessa ja tulos on silti yhtä herkullinen.

  • Prep Time : 20 minutes
  • Cook Time : 25 minutes

Instructions

1. Kaada lämmin vesi kulhoon. Lisää hunaja ja sekoita, kunnes hunaja on liuennut veteen. Lisää hiiva ja sekoita. Jätä pöydälle, kunnes seos vaahtoaa.

2. Lisää hiivaveteen leseet, suola ja muut mausteet ja sekoita tasaiseksi.

3. Lisää vehnäjauhoja koko ajan sekoittanen n. 8dl, kunnes taikina on pehmeää. Anna taikinan kohota noin puoli tuntia.

4. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Nostele taikinasta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille kasoja. Ripottele päälle siemensekoitusta, kuivattuja yrttejä, kuivattuja valkosipulilastuja, mysliä tai vaikka lisää leseitä. Paista uunissa noin 25 minuuttia.

Print Friendly

 

Print Friendly
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...Loading...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>